AcasăArmeniaTrei miniștri de Externe merg în Caucazul de Sud. România, lider regional...

Trei miniștri de Externe merg în Caucazul de Sud. România, lider regional în zona Mării Negre

-

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, se află într-un turneu regional în țările din Caucazul de Sud, care se desfășoară în perioada 24 – 26 iunie 2021. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), oficialul român este însoțit în această acțiune de miniștrii de Externe din Austria, Alexander Schallenberg, şi din Lituania, Gabrielius Landsbergis.

Trebuie remarcat că, dintre cele trei UE participante la acțiune, cea mai apropiată de Caucaz și singura riverană Mării Negre este România, ceea ce înseamnă că țara noastră, beneficiind și de un mandat primit din partea UE, își preia în acest moment rolul de lider regional.

Potrivit MAE, vizita va întări profilul geopolitic al Uniunii Europene în propria vecinătate și va creşte implicarea şi rolul UE în soluţionarea conflictelor prelungite din spațiul Caucazului. Această regiune este socotită, în ultimii ani, o “vecinătate extinsă” a UE, nu doar din considerente geografice, ci și din cauză că unele dintre țările ex-sovietice din regiune doresc relații tot mai strânse cu UE.

Partea română a precizat că toți cei trei miniștri de Externe din UE au plecat împreună de la București spre Caucaz, în baza unui mandat încredinţat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell. Deplasarea peste Marea Neagră s-a făcut cu o aeronavă asigurată de partea română. Turneul cuprinde vizite în Republica Azerbaidjan, Republica Armenia şi Georgia. Delegaţia formată din cei trei miniştri de Externe europeni va fi însoțită de Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Caucazul de Sud şi criza din Georgia, Toivo Klaar, precum şi de o serie de diplomaţi din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă.

 

mai mult la    /romanialibera.ro/investigatii/muntii-caucaz-842136

Lasă un răspuns

Must Read

„Aglomerația” de portavioane fotografiată din aer în Marea Ionică:

0
1. USS Harry S. Truman (SUA); 2. Charles de Gaulle (Franța); 3. ITS Cavour (Italia). foto : : MC3 Bela Chambers sursa : BoardingPass