AcasăArmeniaAnunţuri istorice la Ankara şi la Erevan: Turcii şi armenii încep să-şi...

Anunţuri istorice la Ankara şi la Erevan: Turcii şi armenii încep să-şi normalizeze relaţiile „fără condiţii prealabile”. Azerbaidjanul, implicat în proces

-

Turcia şi Armenia, două ţări ale căror relaţii sunt marcate de conflicte istorice, au decis să facă un prim pas în reluarea legăturilor diplomatice, numindu-şi iniţial emisari speciali pentru acest dosar.

După trei decenii de relaţii îngheţate, afectate în special de chestiunea genocidului – cei peste 1 million de armeni persecutaţi şi masacraţi de otomani în Primul Război Mondial -, Ankara şi Erevanul au anunţat că îşi doresc să îşi normalizeze relaţiile.
În această ordine de idei, cele două capitale vor numi emisari speciali responsabili de coordonarea paşilor în vederea stabilirii relaţiilor diplomatice. Un anunţ în acest sens a fost făcut luni seara, în Parlamentul turc, de către ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu.
Ca semn de destindere în relaţiile cu Armenia, Turcia va relua zborurile charter între Istanbul şi Erevan. De cealaltă parte, Ministerul armean de Externe a transmis într-un comunicat publicat marţi că este pregătit să normalizeze relaţiile cu Turcia, confirmând numirea unui trimis special în acest dosar.
„Armenia este pregătită pentru un proces de reglementare a relaţiilor cu Turcia fără condiţii prealabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei armene, Vaan Unanian, citat de agenţia de presă EFE.

Citeste mai mult: adev.ro/r43upq

Lasă un răspuns

Must Read